Jonas Kjeldgaard Sørensen
 

Østre Kapel på Vestre Kirkegård

Over sommeren vil Østre Kapel være det sted, hvor tingene sker, uforstyrret og med roligt stigende forståelse.
Sammen med Center for Kirkegårde (CKI) skabes et midlertidigt projektrum på Vestre Kirkegård for at afsøge mulighederne for, hvilken slags brugerdreven kultur, der kan skabes på kirkegårdene med respekt for de eksisterende brugere.

Fra d. 18. juni til d. 3 september stiller CKI de ca. 100 m2 i Østre Kapel samt et udendørsareal midt på Vestre Kirkegård til rådighed for de grupper kunstnere, kulturskabere og projektmagere, der kunne tænke sig at hjælpe med at undersøge, hvordan der kan skabes rum til dialog på kirkegårdene.

Projektet er skabt i forbindelse med Københavns Kommunes inovationsprojekt "Skab Din By", og spiller på det brugerdrevne i inovationstanken. Se mer her.

Refugium, et. best.f. refugiet; flt. refugier. (ænyd. d.s. (Kalk.​V.696a,40); fra lat. refugium, tilflugtssted, af refugere,flygte tilbage)
tilflugt; tilflugtssted; klosteragtigt pensionat som en art hvilehjem. Primon.​Lexicon.​(1807). heroppe (: på kvisten) fandt Stephan som Pensionist sit ensomme Refugium. Reumert.​ER.105. Protestantisk Refugium i Løgumkloster. BerlTid.8/7 1954.9.sp.3. i ssg.: Ib Ostenfeld.
Projektet har en begrænset periode, hvilket appelerer til øjeblikket og det fører én over på det timelige og det at gøre noget til et hjem. Da projektet spiller på det eksperimentelle er intet pergament, som kunstner opbygger man nogle systemer, man derefter arbejder i, hvorefter de dekonstrueres og fjerne de fysiske rester, så kun de erindringsmæssige aftryk står tilbage. - hvad der sker i kapellet bliver i kapellet, ihvertfald de mere eksperimenterende dele. Hvilket har resulteret i en masse processuelle billeder, der viser frem til de out-put processen har bragt med sig. For projekt "refugie" er opbygget efter ritualteoriens fader nemlig Turners trefasede model: udskillelse, liminalitet og inkorporation. 

Derfor er der i kapelles fjerneste hjørne blevet etablet et refugium, et lille rum, med højt til loftet, lidt fugtigt, men indrettet med seng, skriverbord, pensler, maling og det fornødne. Rummet fungerede som portal i udskillelsesfasen, hvor al færdsel i kapellet også var underlagt nogle rituelle symboler, som inkluderede uniform og gonggong-slagning. Da ugerne skred frem blev uniformen - jakkesættet - medium for den liminalefase. 

Afslutningen er ved at tage sin form, som sløjfen på kransen - for perioden er slut og jeg skal videre. Man bor hvor man er. Derfor er tiden kommet til at blive inkorporeret i samfundet igen, - at træde ud af kapellet - med en afsluttende udstilling efter kunstinstitutionens bedste standarter.
Jonas Kjeldgaard Sørensen, mail: jona0361@yahoo.dk
Lav din egen hjemmeside med mono.net